tiistai 22. syyskuuta 2009

Oliiviöljysaippua


Jouluenkeleitä ja sydämiä oliiviöljystä

Oliiviöljysaippua on erittäin hyvin herkkäihoisille ja pienille lapsille, myös vauvoille sopiva saippua. Saippua on perinteinen saippua, sen tunnettu nimi on Kastilian saippua (Castile soap).

Valmistaminen on helppoa ja sopii aloittelijalle ensimmäiseksi saippuakokeiluksi. Reseptiä voi muokata lisäämällä saippuamassaa tuoksuja tai värejä. Valmis saippua on vaaleahkoa, kovaa ja melko kauan säilyvää.

Tarvikkeet

500 g oliiviöljyä (huoneenlämpöistä)
64 g lipeää
140 g vettä (kylmää)

Saippuan valmistaminen on helpompaa, jos lisäät veden määrää. Ohjeen mukaisella vesimäärällä saippuamassa kiisselöityy melko nopeasti. Mikäli perussaippuaan lisätään tuoksuja, kannattaa vesimäärää lisätä (vettä 140 g-200 g).
  1. Mittaa kaikki ainekset valmiiksi.
  2. Sekoita rauhallisesti lipeä kylmään veteen.
  3. Lisää lipeä-vesiseos oliiviöljyyn ja jatka sekoittamista sauvasekoittimella.
  4. Kun seos on kiisselimäistä, lisää mahdolliset tuoksu ja väriaineet.
  5. Kaada massa muotteihin.
  6. Peittele muotit pyyheliinalla, älä kuitenkaan anna pyyheliinan koskea saippuamassaa.
  7. Saippua on valmista muotoiltavaksi veitsellä 12-24 h kuluttua.
  8. Laita muotoillut saippuapalat kuivumaan n. 1 kk ajaksi pölyttömään ja ilmavaan paikkaan.
Oliiviöljysaippua mietonee ajan mittaan. Parhaimmillaan saippua on ½ - 1 vuoden kuluttua valmistuspäivästä. Säilytä valmista saippuaa kuivassa paikassa. Saippua säilyy paremmin, kun se kuivahtaa käyttöjen välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti