torstai 22. lokakuuta 2009

Hopeasavea -sertifiointikurssi

Viikonlopun ajan vietin aikani Hopeasavi-studiolla Helsingissä sertifiointi-kurssilla. Kurssi oli työntäyteinen, joskin todella mukava. Uutta tuli opittua paljon, onneksi en joitain tekniikoita kokeillut ilman kurssia. Kirjat ovat kyllä hyviä, mutta kursseilla oppii aina uusia pikkuniksejä ja hyväksi kokeiltuja menetelmiä.


Hopeasavi-rintakoru zirkonialla

Rintakorun tekeminen on kohtuullisen helppoa, se vain vaati suurta huolellisuutta. Ensin muokattiin harjoittelusavesta sopiva kappale, jonka jälkeen teimme saman oikeasta hopeasavesta. Aluksi muotoiltiin paperilla olevan kuvan päälle hopeasavesta kaari, johon ylijääneestä savesta muotoiltiin lehti. Seuraavaksi asetettiin paikalleen istukka zirkoniaa varten. Tässä kohdassa piti olla huolellinen, jotta istukka ei tulisi näkyviin ylä- tai alapuolelta.

Kuivattamisen jälkeen hioin työtä, jonka jälkeen siveltimellä lisäsin hopeapastaa, kunnes koristelu oli mieleinen. Taas kuivatettiin työtä, joskaan sekään aika ei kertaakaan mennyt sormia pyöritellessä. Yhtä työtä kuivattaessa valmistelimme seuraavaa työtä odottelemaan kuivattamista eli koko ajan teimme uusia koruja.

Kuivauksen jälkeen alapuolelle porattiin pieni reikä rintakorun piikkiä varten. Irroitimme piikin ja jätimme poltettavaan työhön vain ruuvikiinnityksen. Työ poltettiin keraamisessa uunissa ja sen jälkeen aloitimme killoitusurakan. Käsin kiillottamisessa menee aikaa, mutta lopputulos on miellyttävä. Joitain kiillotuksia saa käsin paremmin tehtyä, esimerkiksi peilikiillon. Kameran kuva suurentaa ikävästi kaikki pienetkin rosot, joita silmä ei enää erottanut työstä. Suurennuslasi olisi siis tarpeen työpöydällä hionta- ja kiillotusvaiheessa.


                                      
Filigraanikorvakorut

Rintakorun lisäksi teimme useita muita töitä. Kuvassa ovat filigraani-korvikset, joista en itse asiassa pidä ollenkaan. Filigraani on kaunista, mutta nuo suuret pallot eivät tosiaan ole omaan makuuni, mieluummin jotain pientä ja siroa. Miksihän pitikään tehdä tuollaiset???


                              
Riipus koetyönä

Kurssin lopussa pidettiin "koe", jossa näytettiin valmista korua. Sen jälkeen piti samalla tekniikalla tehdä itse valittu malli koruksi. Kuvassa on riipus, jossa on yhteensä kolmesta osasta valmistettu lehti ja sen päällä pieni koriste kivi-istutuksineen. Pitäisi vielä hiota viimestellyn näköiseksi tuo kahden minuutin pikatyö. Meille nimittäin annettin aikaa vain pari minuuttia valmistaa viimeinen koru...

Jatkossa siis etsin innokkaita kurssilaisia, jotta voin jakaa oppimaani muille koruista innostuneille.

1 kommentti: